Från: nisse.ngn@telia.com
Till DR PS
Ämne: Kompletterande information angående N-G Nordlund
Meddelandet:
Hej, PS.

Här kommer lite kompletterande material som kanske kan vara till hjälp vid din dokumentation av den neurologiska bedömning du utförde på mig den 30/3-05 kl 09:30, Kärnsjukhuset i Skövde.

Först en kopia från Dr HL. Neuroeropediskt Centrum Ryhov, Jönköping, 2004-12-01:

Och en kopia på röntgensvar på Halsrygg, Ländrygg samt Bäcken, 2004-01-14;

Jag bifogar även ett antal, av mig digitaliserade bilder från MR, 2004-03-17;

Bild 10, (tvärsnitt)


Bild 31


Bild 35


Bild 40.

Jag bifogar också en förteckning över de åtgärder jag vidtagit för att hålla mina besvär på så låg nivå som möjligt: 1. Medicinerar så lite som möjligt. Min övertygelse är att värk/smärta är funktionell. Med det menar jag att det är kroppens sätt att tala om att antingen "något" är fel eller att jag "gör" fel. Tar jag bort värk/smärta så fortsätter jag med det "felaktiga" beteendet och kan därmed förvärra situationen och därmed skapa värre eller fler besvär.

2. Kunskap. Jag är övertygad om att kunskap är en väg till rätt behandling och rätt rehabilitering. Då kunskapen om sambanden mellan kroppens olika ryggfunktioner är mycket liten inom den breda läkarkåren så måste man som patient idag lära sig allt som går att lära om ryggen. Och då framför allt, din egen rygg.

3. Försöker minska i vikt

4. Försöker växla ofta mellan sittande, stående, rörelse och vila (liggande).

5. Inga tunga lyft.

1. Vi har köpt shoppingväskor på hjul

2. Vi har många tygkassar och packar lite i varje

6. Köpt en speciell stol för mig att sitta på vid köksbordet.

7. Köpt en vibratordyna (10 motorer) som jag ligger på dagligen

8. Köpt en motionscykel att användas när väglaget är för halt för vanligt cyklande.

9. Köpt en hund för att dels bli "tvingad" till korta aktiviteter, dels för att ändra fokus i tankarna, från "sjukt" till "friskt".

10. Dagliga promenader med hunden. Försöker promenera minst 3 km/dag.

11. Köpt katter för att ytterligare förstärka tankar på det friska.

12. Jympar regelbundet i Frisksis&Svettis 2 ggr/vecka. Inga hopp. Springer inte. Har anpassat en del övningar på golvet så att de blir mer stabiliserande för överkroppen.

13. Cyklar när vädret tillåter.

14. Har prövat akupunktur. Förlängd variant. På Distriktssjukgymnastiken. Hade god effekt på ryggmuskulaturen men armmuskulaturen blev sämre? Huden på ryggen var så hård att nålarna böjde sig. Ibland var en del nackmuskler så hårda att det inte gick att trycka in en nål i dem. Nålen fick då läggas "utmed" muskeln.

15. Har prövat TENS (Transcutan Elektrisk NervStimulering). Både med två och fyra plattor. Upplevde att detta hade god effekt på rygg och nackmuskulatur men att armmuskulaturen blev sämre? Fick mer värk?

16. Har prövat rehabliteringsbad, stationsvariant. Tyckte detta fungerade jättebra, till en början. Mot slutet la helt enkelt muskulaturen i underarmarna av så jag var tvungen att avbryta.

17. Har också fått flera olika sjukgymnastiska program. Jag tror att samtliga är bra och behövs. Det är bara det att mina besvär fördubblas. Man blir inte speciellt motiverad då.

Sedan vill jag slutligen betona att mitt främsta mål är att återgå till mitt nuvarande arbete som IT-samordnare inom Trollhättan Stads Omsorgsförvaltning. Med de besvär jag nu har är inte det möjligt.

Jag söker förtvivlat kunskap/expertis som kan hjälpa mig tillbaka till yrkeslivet eller om det inte är möjligt en vägledning till hur jag i så fall skall förhålla mig till min framtid.

Jag tycker det är eländigt att en relativt ung person, som jag, ska behöva gå och vänta så länge på adekvata undersökningar/behandlingar som krävs för att göra bedömningar som ska ligga till grund för behandling/reabilitering som har som främsta mål att jag kan återgå till arbetslivet och i andra hand nå en för mig så optimal livskavlité som möjligt.

Tack för din tid.

Nils-Gunnar Nordlund